Rijbewijs rijlessen op z'n best in Amsterdam
 • Motorrijbewijs Proefles
 • Motorrijbewijs Rittenkaart 10 motorrijlessen
 • Motorrijbewijs Rittenkaart 10 motorrijlessen
 • Motorrijles Pakket Mini
 • Motorrijles Pakket Mini
 • Motorrijbewijs Spoedcursus

Eerste Motorrijles

"Volg voordelig een 2 uur durende eerste motorrijles voor € 75 bij Rijschool Tuncay Amsterdam. Bestel nu!"

Eerste motorrijles nu bestellen en zelf inplannen

Onderwerpen eerste motorrijles Amsterdam

Onderwerpen eerste motorrijles

In de eerste motorrijles worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Voorbereidings- en controlehandelingen
 • Op- en afstappen en de zijstandaard
 • Controlelampjes en de aanwijzers op je dashboard
 • Zit- en stuurhouding
 • Spiegels afstellen en dode hoeken
 • Het starten en uitzetten van de motor
 • Wegrijden en stoppen
 • Indien tijd over, dan leren opschakelen en stoppen

Voorbereidings handelingen

Voorbereidings- en controlehandelingen

Alvorens je op je lesmotor opstapt, loop je een rondje om je motorfiets. Tijdens dit rondje bekijk je systematisch naar je banden, remmen, aandrijving, verlichting, olie en algemene zaken. Dit doe je om niet met verassingen te komen tijdens het rijden. Je leert hierbij een handig ezelsbruggetje, namelijk de BRAVO.

Op- en afstappen en de zijstandaard

Op- en afstappen

De meeste lullige ongevallen en blikschade gebeuren toch door menselijke fouten. Je leert in deze motorrijles hoe je je motorvoertuig van de zijstandaard of middenbok moet halen en hoe je op moet stappen. Vervolgens leer je hoe je balans houdend van je motorfiets af moet stappen en op de zijstandaard of middenbok moet zetten.

Controlelampjes op dashboard

Controlelampjes

Je krijgt vragen over enkele controlelampjes op je rijexamen AVD Verkeersdeelneming. Deze vragen zijn een onderdeel van de voorbereidings handelingen. Voor het starten maak je contact met de contactsleutel. Indien na het starten lampjes aan blijven, word je gewaarschuwd dat er iets aan de hand is met je motorfiets.

Zit- en stuurhouding

Zit- en stuurhouding motor

In de eerste motorrijles leer je in welke houding je moet zitten en je stuur moet vast houden. Je moet met gemak, maar ook snel de hendels kunnen bedienen. Door een goede zit- en stuurhouding kan je ook lange afstanden met gemak volhouden. Een goede zit- en stuurhouding is erg belangrijk voor je voertuigbeheersing.

Spiegels afstellen

Spiegels afstellen van motorfiets

Spiegels zijn onmisbaar met motorrijden. In de beginfase van je motorrijopleiding is het lastig om je spiegels te leren gebruiken. Wil je de spiegels optimaal gebruiken, dan dien je de spiegels goed af te stellen. Elk spiegel heeft een zogenaamde dode hoek. Dit zijn gevaarlijke plekken naast-achter, die je in de spiegels niet kan overzien.

Starten en uitzetten

Motor starten en uitzetten

Je leert in je eerste motorrijles hoe je veilig de motor start en uitzet. Na het starten horen de controlelampjes uit te gaan. Trek de koppelingshendel in alvorens je start en klap je zijstandaard dicht. Als je al in een versnelling zat of je zijstandaard is niet dichtgeklapt, kan je je motorfiets niet aan de praat krijgen, vanwege een beveiliging.

Wegrijden en stoppen

Wegrijden en stoppen motor

Heb je nog lestijd over? Dan leer je hoe je wegrijdt en hoe je je voertuig met beide remmen stilzet. Dit dien je zodanig te doen dat je geen gevaar of hinder veroorzaakt voor je medeweggebruikers. In de praktijk komt het wegrijden en stoppen zo vaak voor, dat dit onderdeel uiteindelijk een automatisme moet worden.

Opschakelen en stoppen

Opschakelen en stoppen motor

Heb je nog lestijd over? Dan leer je hoe je na het wegrijden moet opschakelen tot en met de 3e versnelling. Vervolgens leer je hoe je tot stilstand moet komen met beide remmen. Dit dien je zodanig te doen dat je geen gevaar of hinder veroorzaakt voor je medeweggebruikers. Dit onderwerp komt zo vaak voor in de praktijk, dat dit onderdeel ook een automatisme moet worden.

De oefenlocatie

De oefenlocaties

De oefenlocatie kan per leerling en per motorrijles variëren. In de proefles wordt je feitelijke beginsituatie bepaald. Heb jij al je AVB certificaat behaalt dan ga je niet op het oefenterrein oefenen, maar in het verkeer voor je AVD trainen. Ben je een starter? Dan begin je eerst wat ervaring op te bouwen op het oefenterrein. Daar heb je geen last van andere weggebruikers.

Wat meenemen?

Wat meenemen?

Vergeet niet je identiteitbewijs mee te nemen. Je rijinstructeur kan er naar vragen om je leeftijd te checken. Heb je een rijbewijs van een andere categorie, neem dan deze mee. Neem ook het rijlesgeld mee. Je rijinstructeur heeft altijd wisselgeld bij zich. Er is geen tijd om bij een pinapparaat te pinnen. Neem ook hoge stevige schoenen mee, zoals bergschoenen.

Ophalen, wegbrengen

Ophalen wegbrengen

Je wordt heelaas NIET opgehaald. De motorrijlessen beginnen altijd bij de rijschool omdat de lesmotoren daar zijn. Voor de locatie verwijz ik je naar de routekaart. Kom je onverwachts te laat? Bel dan de rijschool of je instructeur dat je onderweg bent. Je instructeur zal 15 minuten op je wachten. Geef je dit niet op tijd door? Dan zijn wij genoodzaakt jou een rekening te versturen van die motorrijles die jij niet hebt gevolgd. Dat is zonde natuurlijk!

Afspraak annuleren?

Afspraak annuleren

Annuleer je rijles op tijd en op werktijden! Annuleer je rijles niet op de lesdag. Als je niet op tijd annuleert, hoor je de rijles gewoon te betalen. Dit gaat bij de tandarts ook zo, bij ons ook. Wij verlenen diensten en voor een dienst moet je tijd reserveren. Als die tijd voor niets verloren gaat, kost dat ons alleen maar inkomsten.

Eerste motorrijles aanvragen

Motor proefles Amsterdam

Wil je nu je eerste motorrijles aanvragen? Vul dan het aanvraagformulier in. We bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak met je te maken. Het aanvragen van een proefles is kosteloos. Je 2 uur durende eerste motorrijles is nu tijdelijk met korting. Vraag snel een proefles aan!
Bel me terug voor het maken van een eerste motorrijles afspraak
Eerste motorrijles nu bestellen en zelf inplannen