Rijbewijs rijlessen op z'n best in Amsterdam
 • Motorrijbewijs AVB rijexamen
 • Motorrijbewijs AVD rijexamen
 • Motorrijbewijs AVD Herexamen
 • Autorijbewijs Bnorexamen
 • Motor proefles aanvragen

Verkeersdeelneming AVD Rijexamen Motorrijbewijs

"Volg een motorrijbewijs cursus in Amsterdam en slaag in 1x voor je rijexamen verkeersdeelneming! Bestel nu eerst een proefles!"

Proefles nu aanvragenMotorrijbewijs cursussen

Hoe je AVD rijexamen verloopt

Motorrijbewijs AVD rijexamen hoe gaat dat?

Je rijexamen Verkeersdeelneming begint bij het CBR in Amsterdam. Na de kennismaking en ID controle doe je buiten een ogentest. Je leest een kenteken op, op ong. 30 m afstand. Vervolgens loopt de examinator, jij en je instructeur richting de motor en beantwoord je vragen over de voertuig controle handelingen. Deze heb je tijdens de motorrijlessen geleerd, namelijk de ezelsbrug BRAVO. De rit kan nu beginnen. De examinator wijst de volgauto aan. Je instructeur en de examinator volgen je in die auto. De opdrachten krijg je van de examinator via je instructeur met zijn portofoon. Jij hebt dan een oortje in je helm, net zoals in de motorijlessen.

Wat je goed moet kunnen

Wat moet ik beheersen voor het AVD examen verkeersdeelneming?

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt motorrijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. En of je goed denkt en beslist als een motorrijder. De examinator bekijkt niet alleen naar je voertuigbeheersing maar ook naar je

 • kijkgedrag;
 • je plaats op de weg;
 • je tempo;
 • of je de verkeersregels goed toepast.

De examinator bekijkt in het kort of je een goede samenhang laat zien van je waarneembaarheid, je kwetsbaarheid, je vlotheid en je wendbaarheid.

Hoe je beoordeling tot stand komt

Hoe komt de beoordeling tot stand van het AVD examen?

Je beoordeling zal volgens de AEX norm plaatsvinden. De "A" staat voor de aard van de fout. De "E" staat voor de ernst van de fout en de "X" staat voor hoe vaak deze fout herhaald word. Voorbeeld: Sommige kandidaten maken fouten van dien aard dat dit niet kan (bijv. geen automatisme met de bediening). Sommige fouten zijn zodanig ernstig dat je veiligheid ten gronde gaat (bijv. geen voorrang verlenen). Soms maakt men veel van dezelfde fouten (bijv. herhaaldelijk geen dode hoeken checken).

Ik ben gezakt of geslaagd en dan?

Gezakt of geslaagd voor mijn AVD examen. Wat nu?

Als je geslaagd bent, mag je de volgende werkdag naar het gemeentehuis met een pasfoto, legitimatie en het geld om je pasje te laten maken. Over 5 werkdagen ligt je motorrijbewijs klaar en mag je het pasje ophalen.
Als je gezakt bent, moet je weer opkomen voor een herexamen. Bestel dan een motorrijles rittenkaart of betaal je motorrijlessen per les en hervat je motor verkeerslessen. Concentreer je op de onderdelen die niet goed gingen! Het is mogelijk om alvast je AVD herexamen te reserveren, dan moet je eerst de betaling in orde maken. Hiervoor krijg je eerst een rekening van ons via de mail toegestuurd.

Uit wat voor kosten AVD examen bestaat

Kosten motorrijbewijs AVD rijexamen

Je AVD examen kosten is opgebouwd uit:

 • Eigen kosten;
 • CBR-kosten;
 • Rijschoolkosten.
Je eigen kosten bestaat uit het aanvragen van je Gezondheidsverklaring oftewel een Eigen Verklaring. Dit is een formulier die je in moet vullen die over je huidige gezondheid gaat. Dit vraag je aan bij het CBR. Dit doe je bij Gezondheids verklaring nu aanvragen.
De CBR kosten bestaat uit het tarief wat het CBR vraagt voor dit examen.
De rijschool kosten bestaat uit motorhuur, bemiddeling, begeleiding, aanvragen, administratie en een uur voorrijden voor dit rijexamen.

6 gouden tips om in 1x te slagen voor je AVD rijexamen

Tips voor het AVD motor examen verkeersdeelneming

 • Let goed op de verkeerstekens en de verkeersaanwijzingen.
 • Kijk goed verder vooruit en denk verder vooruit.
 • Pas je snelheid continu aan, aan het overig gelijksoortig verkeer. Laat zeker de voordelen van motorrijden zien (acceleratievermogen, wendbaarheid).
 • Daarentegen ben je heel erg kwetsbaar in het verkeer. Kies daarom zodanig je posities op de weg dat het voor je veiligheid ten goede komt.
 • Inhalen beslis je zelf niet de examinator. Vind je het nodig, omdat het voor de verkeersstroming en de veiligheid ten goede komt, haal dan in.
 • Maak je een foutje? Niet erg. Pik de draad weer op en ga gewoon weer verder, alsof er niets is gebeurd! De examinator bekijkt niet alleen die fout, maar fouten in de gehele rit.

Wat je mee moe nemen op je AVD examen

Wat moet ik meenemen voor het AVD examen?

 1. Een geldig identiteitsbewijs. Dat kan je Nederlands paspoort, ID-pasje of je verblijfsvergunningpasje zijn of je autorijbewijs.
 2. Uitslagformulier van de Tussentijdse Toets, indien je dit hebt gedaan.
 3. Je uitgeprintte oproepkaart. Dit krijg je van het CBR via de mail toegestuurd.
 4. Je motoruitrusting. Denk aan een helm, motorjas, motorbroek, handschoenen, motorlaarzen of degelijke schoenen die de enkels goed bedekken, zoals boots. Behalve schoeisel kan je alles van ons lenen.

LET OP! Geen ID bij je = GEEN rijexamen. De kosten van het herexamen komen dan voor jouw rekening! Lees onze Algemene Voorwaarden. Hiervoor heb je Acrobat Reader nodig. Download hier gratis Acrobat Reader.

Bestel nu een motor proefles

Motorrijbewijs proefles aanvragen

Heb jij je AVB en je theorie al behaald en wil je weten hoeveel motorrijlessen je nodig zult hebben in het verkeer? Laat ons je toetsen. Je instructeur geeft je adviezen en tips mee wat je direct kan toepassen op je verkeersdeelneming examen. Bestel nu een motor proefles bij ons! Deze is tijdelijk super afgeprijsd.
Proefles nu bestellen