Rijbewijs rijlessen op z'n best in Amsterdam
  • Auto proefles Amsterdam
  • Auto rijles pakket Midi Amsterdam
  • Autorijbewijs spoedcursus Amsterdam
  • Autorijles Rittenkaart 20
  • Losse Autorijles Amsterdam

Tips rijexamen autorijbewijs

"Doe je rijexamen pas als je er klaar voor bent! Volg een proefles bij ons om te kijken of je er klaar voor bent. Bestel nu!"

Proefles nu bestellen

Snelheid aanpassen

Snelheid regelen aan het overig verkeer

Pas je snelheid continu aan. Je rijdt vlot, daar waar het KAN EN MAG, maar ga zeker niet te hard rijden, want dan maak je een overtreding en dat mag niet. Je rijdt met een zodanige snelheid, die afhankelijk is van het soort verkeer in je omgeving.

Inhalen

Inhalen voorbij gaan

Inhalen beslis je zelf niet de examinator. Vind je het nodig, omdat het voor de verkeersstroming ten goede komt, haal dan in. Het verwisselen van rijstrook moet wel efficient zijn en ga zeker niet onnodig links rijden.

Voertuigbeheersing

Voertuigbeheersingm bediening voertuig

Slaat de motor een keertje af, dan is dat niet erg. Een goede automatisme in de bediening van je voertuig is essentieel voor je voertuigebeheersing. Jij moet de meester zijn van je voertuig en niet andersom.

Foutje niet erg!

Een fout hoort erbij

Maak je een foutje, dan is het nog niet gebeurt. Pik de draad weer op en ga gewoon weer verder! De examinator bekijkt niet alleen die fout, maar fouten in de gehele rit. Je dient wel je foutje veilig op te lossen!

Waarnemingscyclus

Waarnemingscyclus

Op deze pagina leg ik je ook uit wat anticiperen is en waarom je moet anticiperen. Het anticiperen is een cyclus die onbewust in je hersens afspeelt. Wij noemen dit ook wel het waarnemingscyclus. In grote lijnen is deze cyclus opgebouwd uit:

  • Waarnemen
  • Voorspellen
  • Evalueren
  • Beslissen
  • Uitvoeren

Anticiperen

Anticiperen

Anticipeer goed! Anticiperen betekent: steeds een oplossing paraat hebben en uitvoeren, indien je in het voorspelde terecht komt. Dat wil zeggen dat je niet verrast moet worden met bepaalde verkeerssituaties. Word je nog wel steeds verrast, dan anticipeer je niet goed en ben je niet klaar voor je rijexamen. Anticiperen leer je niet snel. Het ontwikkelt zich met de tijd wel.

Waarnemen

Waarnemen

Goed blijven waarnemen is van groot belang achter het stuur. Maak wel een onderscheid tussen kijken en waarnemen. Waarnemen is namelijk "kijken met je hersens". Kijk bijvoorbeeld bewust hoe hard een achterligger naar je nadert op de autosnelweg of zoek wat de maximum snelheid daar ter plaatse is. Ga goed met je waarneming om en neem verstandige beslissingen.

Voorspellen

Voorspellingen maken

Als je steeds informatie binnenhaalt (scannen), dan heb je daartussen irrelevante informatie. Filter deze allemaal weg. Geef hier dus geen aandacht aan (= selectief kijken). Je maakt voorspellingen van gedrag. Maak een gedragsvoorspelling van jou, maar ook van je medeweggebruikers. Ga dus botsing scenario's voor je halen. Je plan is bijna klaar!

Evalueren

Evalueer wat je waargenomen en voorspeld had

Met die botsingscenario's evalueer je. Denk bijvoorbeeld aan: Als dit gebeurt doe ik dit, als dat gebeurt doe ik dat. Je hebt dan een A plannetje, maar ook al een B plannetje. Ervaren automobilisten hebben zelfs een C plannetje klaar! Houd bij het evalueren er wel rekening mee dat het ten goede moet komen voor: ieders veiligheid, de doorstroming en het milieu.

Beslissen

Maak een beslissing voor wel of geen actie

Je plan A en B zijn uitgedoktert. Je bent klaar om een beslissing te nemen. Je neemt een beslissing en voert plan A ook uit als de tijd aangebroken is. Lukt plan A niet meer? Voer dan plan B uit. Onbesluitvaardigheid is gevaarlijk in het verkeer! Hier volgt een heel simpel voorbeeld: Zal ik voor rood stoppen of niet, stoppen of niet, stoppen of niet... Waarschijnlijk ben je al door rood heen gegaan!

Uitvoeren

Voer het uit

Je beslising is genomen. Je voert het nu uit. Het uitvoeren van verschillende verkeerstaken oefen je vaak met je instructeur. Hierbij komt voertuigbeheersing en de bediening van je voertuig bij kijken. Lukt de uitvoering even niet? Oefen dan wat vaker dezelfde verkeerstaak. Denk bijvoorbeeld aan goed kunnen wegrijden, stoppen, op- en terugschakelen, bochten volgen, remmen, uitwijken e.d..

Rijexamen proefles

Autorijbewijs proefles

Ben je bijna aan je rijexamen toe? Voordat je een rijexamen doet, is het goed als je een proefles bij ons volgt. De instructeur geeft je adviezen en tips mee wat je direct kan toepassen. Bestel nu een auto proefles bij ons en kom er achter waar je aan toe bent!
Proefles nu bestellen