Rijbewijs rijlessen op z'n best in Amsterdam
  • Auto proefles Amsterdam
  • Auto rijles pakket Midi Amsterdam
  • Autorijbewijs spoedcursus Amsterdam
  • Autorijles Rittenkaart 20
  • Losse Autorijles Amsterdam

Onderdelen rijexamen autorijbewijs

"Oefen de onderdelen goed voordat je het auto rijexamen aflegt! Bestel nu een proefles en begin morgen al!"

Proefles nu bestellen

1. Onderdeel zelfstandig autorijden

Zelfstandig rijden

De examanitor heeft een aantal keuzes om het zelfstandig rijden te toetsen, namelijk door je te laten rijden naar een:

  • oriëntatieplek;
  • of door een clusteropdracht te geven;
  • of door een navigatieopdracht te geven.

Oriëntatiepunt

Zelfstandig rijden naar een orientatiepunt

Dit is een locatie die voor jouw bekend moet zijn. Als het binnen 10 minuten kan, mag je misschien ook naar huis rijden. Het kan ook een zichtbaar gebouw zijn waar je naar toe moet. Bij het rijden naar een oriëntatiepunt mag je niet van een navigatiesysteem gebruik maken.

Clusteropdracht

Zelfstandig rijden met een clusteropdracht van de examinator

Een clusteropdracht is een reeks van opdrachten. Deze opdrachten worden bij een stilstaand voertuig gegeven. Je zult deze opdrachten ook nog een keer zelf moeten herhalen voordat je gaat rijden. Voorbeeld: Je gaat bij de verkeerslichten rechtsaf en daarna de rotonde 3/4 naar links, voorbij de supermarkt naar rechts en bij de vishandel naar links. Een clusteropdracht mag minimaal 3 en maximaal 5 opdrachten bevatten.

Navigatieopdracht

Zelfstandig rijden met de navigatie

De examinator mag je een navigatie-opdracht geven. Het apparaat wordt ruim op tijd voor je klaar gezet in de auto. Je krijgt 1 adres of een postcode met een huisnummer waar je naar toe moet rijden. Al deze opdrachten zijn middelen om het zelfstandig autorijden te kunnen toetsen. Het willen bereiken van je bestemming is hierbij niet het belangrijkste. Belangrijker is of je zelfstandig beslissingen neemt en veilig rijdt!

2. Onderdeel bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen

Dit onderdeel vervalt voor kandidaten die een vrijstelling hebben verdient na een tussentijdse toets bij hun eerste rijexamen. De examinator vraagt je twee van de vier bijzondere verrichtingen om uit te voeren. Je moet wel bij één van de twee, achteruitrijden laten zien. Voer ze beiden goed, veilig en als het kan vlot uit en verdien punten.

De bijzondere verrichtingen

Bijzondere manoeuvres

  1. Van een helling wegrijden.
  2. De omkeeropdracht: de halve draai, in 3 steken of een bocht achteruit rijden.
  3. De stopopdracht. Stoppen in een parkeerstrook achter een voertuig en vervolgens weer wegrijden.
  4. De parkeeropdracht. Fileparkeren of in een parkeervak parkeren.

3. Onderdeel situatiebevraging

Situatiebevraging

De examinator kan aangeven dat je vragen krijgt na een verkeerstaak (bijvoorbeeld een druk kruispunt oversteken). Na de verkeerstaak parkeer je de auto veilig op een plek die jij zelf uitzoekt en zet de motor uit. Vervolgens stelt de examinator zijn vraag en je geeft daar antwoord op. De examinator kan hiermee goed toetsen of je met bepaalde dingen rekening hebt gehouden.

Rijexamen onderdelen proefles

Autorijbewijs proefles

Ben je bijna aan je rijexamen toe? Wil je even dat we kijken of je de rijexamen onderdelen beheerst? Voordat je een rijexamen doet, is het goed als je een proefexamen bij ons doet. De instructeur geeft je adviezen en tips mee wat je direct kan toepassen. Bestel nu een auto proefles bij ons!
Proefles nu bestellen